Eliud Kipchoge wint Londen marathon op Zoom Vaporfly Flyprint

Berichten

Sport / Berichten 78 Views

Eliud Kipchoge heeft de Londen Marathon gewonnen op de nieuwe Nike Zoom Vaporfly Flyprint hardloopschoen, een hele bijzondere schoen waarbij er gebruik is gemaakt van de 3D print techniek. De schoen is door middel van het analyseren van zijn data compleet afgestemd op zijn behoeften. Dit is de allernieuwste schoen uit de Zoom familie.


Nike maakt al langere tijd gebruik van 3D print, maar past dit voor het eerst toe op het Flyknit materiaal van hardloopschoenen. Het ontwikkelingsproces van de Flyknit bovenschoen begint met de registratie van gegevens van atleten. Vervolgens wordt op basis van de samenvoeging van die gegevens de ideale samenstelling van het materiaal bepaald. Met deze informatie wordt uiteindelijk de Flyknit boven schoen geproduceerd. Het product kan dus totaal worden afgestemd op de behoeftes van de atleten.

Op deze manier zijn de schoenen niet alleen uniek, maar gaat ook het proces sneller en preciezer. Het voordeel van 3D-textiel print techniek ten opzichte van 2D-textiel techniek is het verhoogde dynamische vermogen. Het materiaal wordt vervaardigd op basis van versmelting, waar een geweven textiel bijvoorbeeld wrijvingsweerstand ontstaat tussen de in elkaar gevlochten garens, heeft geprint textiel door de versmolten punten meer precisie. Het is ook lichter en ademt meer dan de eerder door Nike gebruikte stoffen.

De Nike Flyprint schoenen zijn gemaakt voor ’s werelds snelste lange afstandslopers om hun prestaties te bevorderen. Eliud Kipchoge is de eerste in de wereld die een marathon liep op de Nike Zoom Vaporfly Flyprint in Londen. De schoen is 11 gram lichter dan het paar van Kipchoge vorig jaar.

Deze prestaties op een 3d geprinte schoen maakt mij zeker nieuwsgierig naar toekomstige ontwikkelingen.

Het bericht Eliud Kipchoge wint Londen marathon op Zoom Vaporfly Flyprint verscheen eerst op Urban Runners.

Comments